Worth knowing
It may come as a surprise that today's most popular cigar format was only included in the Cohiba portfolio with the international marketing in 1989 – of course, with justifiably great success. Those who expect more smoothness and less strength than with the Coronas should, however, be prepared for an intense smoke of 60 – 80 minutes, because the „CoRo“ has a lot of punch!
Aroma
As is typical for the format, there is no „smoking-in phase“ with restrained aromatics. The usually rather loosely rolled cigar immediately delights with pithy wood, walnut and coffee flavours, slightly earthy-roasty underpinnings and cushioned by fine, floral honey. Overall, however, it is more of a noble, yet wonderfully creamy umami cigar, full-bodied and immensely „satisfying“, always more crisp than medium. Here, it is less about maximum variety in the course of the smoke than about a coherent, cohesive flavour. This Habano simply tastes like the very finest tobacco from A to Z!
Login
Cigar Brand: | Cohiba |
---|---|
Cigar series: | Cohiba Linea Classic |
Country of Origin Cover: | Cuba |
Country of origin Wrapper: | Cuba |
Country of origin filler tobacco: | Cuba |
Flavour: | Cedar wood, Coffee, Honey, Walnut |
Format: | Robusto |
Lenght in cm: | 12.38 |
Ring gauge: | 50 |
Strength: | medium - strong |
Cohiba
Cohiba ist die Spitzenmarke unter den Habanos. Sie wurde 1966 ganz persönlich für den Máximo Líder Fidel Castro erschaffen. Ihr Entstehungsort war lange Zeit ein großes Geheimnis, denn niemand sollte wissen, woher sie stammte. Im Grunde war Cohiba lange Zeit die inoffizielle Hausmarke der Staatsführung und außerhalb dieses Zirkels praktisch nicht zu ergattern. Mit einer großen Ausnahme: als Geschenk, welches nur hochrangigen Staatsgästen vorbehalten blieb. Erst 1982 entschloss man sich, ein limitiertes Kontingent auch in den freien Handel zu bringen. Spätestens zu diesem Zeitpunkt wurde auch der Ort der Entstehung unter den Aficionados dieser Welt richtig bekannt: die Manufaktur El Laguito in Havanna. Die ehemalige Villa eines Zuckerbarons ist die Wiege dieser ersten postrevolutionären Marke. Sie liegt ein gutes Stück außerhalb der Stadt im Stadtteil Cubanacán, deshalb konnte ihre Lage so lange geheim bleiben. Hier wird die Auslese der Auslese zu einer Cohiba zusammengestellt – zum Nonplusultra unter den Habanos.